elm327 original vs clona

ELM327 Original vs Clona

Din ce in ce mai multi clienti ma intreaba de ce ar trebui sa cumpere o interfata OBD2 cu cip original si nu o clona. De ce sa dea bani mai multi pentru un produs care face acelasi lucru cu unul de 4 ori mai ieftin?

 

Este destul de greu de explicat diferentele, mai ales pentru oameni care nu au cunostinte tehnice, dar diferente exista si uneori sunt foarte mari...

Voi incerca sa va explic pe scurt si sa va arat diferentele dintre o interfata cu cip ELM 327 Original si o interfata cu cip neoriginal.

In primul rand  trebuie sa va spun ca si cipurile neoriginale sunt de mai multe tipuri, astfel exista interfete cu cip neoriginal care functioneaza decent si sunt interfete cu cip neoriginal care functioneaza la limita.

 

Cum functioneaza o interfata OBD2 ELM327: 

1.        Microprocesorul ELM327 trimite o comanda AT catre calculatorul masinii (comenzile ELM327 au un format specific si standardizat OBD2).

2.        Calculatorul masinii proceseaza comanda primita de la interfata si trimite un raspuns interfetei.

3.        Interfata primeste raspunsul de la masina, il proceseaza si cu ajutorul unui program dedicat OBD2 si afiseaza ceva pe ecranul utilizatorului (de ex. un cod de defectiune, sau o valoare a unui senzor, un parametru live etc.)

Cu cat interfata suporta mai multe comenzi AT, cu atat aplicatia cu care va fi utilizata va avea mai multe optiuni disponibile.

ELM327 Identifier este un program gratuit, disponibil  pe Play Store, care poate verifica ce comenzi AT sunt suportate de interfata, automat determina care este versiunea reala a interfetei.

Aceasta aplicatie a cam adus multe batai de cap multor comercianti, care vand interfete ce nu suporta nici macar comenzile de baza de la versiunea 1.1


Am postat mai jos niste rapoarte ale acestui program pentru 3 interfete:


InterfataRaport ELM327 IdentifierLa ce va puteti astepta de la aceasta interfata
Interfata OBD2 mini, cu cip neoriginal (ieftin si slab)


Interfata va functiona probabil doar cu aplicatiile generice si doar functiile de baza.

Sunt sanse slabe ca interfata sa mearga cu programe cu functii avansate.Interfata cu cip neoriginal compatibil ELM327 1.4 (nu foarte scumpa dar ok, pentru functii de baza)


Interfata va functiona decent cu majoritatea aplicatiilor OBD2. Interfata nu va acoperi functiile disponibile incepand cu  versiunea ELM327 1.4b.


Interfata OBD2 cu cip ELM327 original v 2.2


Interfata va suporta toate functiile disponibile in aplicatiile OBD2.


Chiar daca internetul este plin cu clone foarte ieftine, dar la care nu conteaza calitatea, daca doriti sa investiti intr-o interfata ELM327, alegeti originalul, sau macar alegeti o interfata cu cip neoriginal, dar care sa fie compatibila 100% cu ELM327 1.4.

Iar daca cei ~200 RON (echivalent cu pretul unei anvelope de calitate medie) este prea mult pentru o interfata de diagnoza si v-ati decis sa cumparati o interfata ELM327 cu cip neoriginal, cereti un raport ELM327 Identifier de la vanzator inainte sa o achizitionati: s-ar putea ca acea interfata sa nu valoreze nici macar acel pret mic cerut de comerciantul care de multe ori habar nu are ce vinde. 


Toate cele bune,

Teodor Russu

23.11.2017